چاپ هلیو یا چاپ روتوگراور

چاپ هلیو یا چاپ روتوگراور که به نام هلیوگرافی هم خوانده می‌شود یک فرایند مدرن چاپ صنعتی برای تیراژهای بالا توام با کیفیت بسیار بالاست و برای چاپ انواع کاتالوگ و لفاف بسته‌بندی استفاده می‌شود.
در چاپ هلیو یا چاپ روتوگراور برای هر رنگ یک سیلندر ساخته می‌شود و به همین دلیل کیفیت خروجی چاپ هلیوگراور بسیار باکیفیت است.
سرعت بالای این نوع چاپ که در ابعاد وسیع با دقت زیاد انجام می‌شود بیشترین استفاده را در بسته‌بندی صنایع دستی به خود اختصاص داده است.

شرکت زیبا تجارت نقشینه با تکیه بر دانش بالای طراحان و متخصصان خود و انباشته‌ی قابل اطمینانی از تجربه در سطوح بالای صنعت چاپ هلیو و روتوگراور کشور می‌تواند گزینه‌ی قابل اتکایی برای شما در پیاده‌سازی پروژه های مبتنی بر هلیوگرافی باشد.

کیفیت چاپ هلیو یا روتوگراور (هلیوگراور)۹۸%
ماندگاری کیفیت چاپ هلیو یا روتوگراور (هلیوگراور)۹۵%
سرعت چاپ هلیو یا روتوگراور (هلیوگراور)۹۸%
هزینه چاپ هلیو یا روتوگراور (هلیوگراور) نسبت به کیفیت آن۱۰۰%

مزیت‌های چاپ هلیو یا روتوگراور (هلیوگراور)

چاپ هلیو یا روتوگراور (هلیوگراور) بدلیل مزیت‌هایی که در مقایسه با تکنولوژی‌های دیگر در صنعت چاپ و تبلیغات و بسته‌بندی دارد، در تیراژهای بالا انتخاب بهتری محسوب می‌شود. برخی از مزایای چاپ روتوگراور (هلیو) بدین شرح است:

  • کیفیت بالا و حفظ این کیفیت در طول زمان: چاپ روتوگراور (چاپ هلیو) با وجود سرعت زیاد در تولید محصول بهترین کیفیت را در نمونه‌های نهایی محصولات چاپی دیجیتال دارد. کیفیت بالای چاپ بدون افت کیفیت در طول زمان.
  • سرعت: تکنولوژی چاپ هلیو یا چاپ روتوگراور به نوعی است که تیراژهای بالا را با سرعت خیلی زیاد در ابعاد بزرگ با قابلیت برش آسان انجام می‌دهد.
  • هزینه پایین: چاپ هلیو در تیراژ بالا بهینه‌ترین قیمت را در انواع چاپ باکیفیت دارد.

تاریخچه پیدایش چاپ هلیو یا روتوگراور

چاپ هلیو یا هلیوگراور تکنیکی است که تحت چاپ اینتا گلیو Intaglio روش چاپ نقش برجسته زده می‌شود بنابراین سطوح چاپی در این روش در زیر مناطق غیر چاپی قرار دارند حکاکی و نقش زدن بر روی سطوح مسی به قرن ۱۵ باز می گردد در آن زمان این نقوش برجسته بر روی صفحات مسی و به صورت دستی حک می‌شد اما اصل رویه‌ی امروزی عملاً با آنچه در چاپ هلیو در قدیم انجام می شد یکسان است و باقیمانده همان تکنیک است.

چاپ هلیوگراور در سال ۱۸۹۰ توسط یک نقش برجسته زن قهار و چاپگری به نام کارل کلیک اختراع شد. او برای این کار خود اصطلاح هلیوگراور یا حکاکی بر روی مس را انتخاب کرد. در این حالت حکاکی به روش سنتی یا دستی با یک فرایند فتوشیمیایی جایگزین می گردد در مرحله اول از این فرایند یک عکس کپی شده به صورت برعکس بر روی صفحات مسی نقص زده می‌شود و سپس یک لایه ژلاتین یا قیر مانند روی آن اعمال می شود در این حالت تنها سطوح چاپ در بالای این لایه باقی می‌ماند و پس از آن نیز با استفاده از اسید نقوش بر روی سطح منقوش می‌گردند و قسمت‌های بدون نقش حذف می گردند.

این فرآیند در خلق چاپ‌های با سطوح مختلف و پُر کاربرد بسیار دارد. مابقی فرآیند روی یک پایه کاملاً یکسان برای تصویر انداز یا چاپ انجام می‌شود تکنیک چاپ روتوگراور تکنیکی است که تقریباً امروزه به همان روش اولیه که اختراع شد صورت می‌گیرد و تنها ابزار آلات و ماشین آلات این کار پیشرفته‌تر شده و تغییر کرده اند.
تقاضا برای بسته های سمعی بصری برجسته و غیره برجسته، برچسب ها و نقوش مشابه نقوش سه بعدی در بازار خرده‌فروشی رقابتی در سرمایه گذاری در آخرین فناوری و تکنولوژی موجود در صنعت چاپ و جوهر یعنی چاپ هلیو ایجاد نموده است پلتفرم های متنوعی از فناوری های چاپ مانند چاپ فلکسو و هلیو دارای ویژگی های منحصر به فرد بسیاری هستند از جمله اینکه در فرآیند چاپ با گراور غلطکی حداکثر ۱۰ رنگ متنوع زده می‌شود و همچنین نقوش زده شده نیز از بالاترین کیفیت چاپ بوده و از آخرین فناوری در حکاکی مس استفاده می‌کنند.

مراحل انجام چاپ هلیو (هلیوگراور)

  • طراحی نقش: در این شیوه از چاپ ابتدا طراحی طرح توسط طراحان زبده زده می‌شود و پس از تایید طراحی توسط کاربران چاپ هلیو نقش به مرحله چاپ در زیر دستگاه می‌رود.
  • ساخت سیلندر: سیلندرها برای زدن نقوش و عمل چاپ طرح در چاپگر بسیار اهمیت دارند سیلندر ها در دو نوع سیلندر الکترومکانیکی و سیلندر لیزری بوده که هر دوی این روش ها طرح و نقش نهایی بر روی سطوح مسی را هک می‌کنند با این تفاوت که در چاپ هلیو برخلاف افزود طرح و نقش به شکل حفره هایی عمیق و برجسته بر روی سطوح سیلندر گرد زده می شود که اغلب به شکل اجری یا اصطلاحاً لانه زنبوری خواهند بود اما همگی در یک اندازه و رنگ چاپ می شوند و برای طرح‌ها با رنگ های مختلف نیاز به سیلندر های مجزای دیگری است.
  • مرحله چاپ: لفاف رول پس از عبور از سیلندر و حکاکی شدن به سمت مرحله چاپ نهایی می‌آید در این مرحله آن بخش حکاکی شده که درون مخزن مرکب قرار دارد با حرکت سیلندر به سمت مرحله چاپ عمقی و نهایی مرکب اضافه خود را به تیغه داکتر بلید می‌دهد بنابراین تیغه نقش زدودن مرکب اضافی از نقش را از روی سطوح دارد.
  • ثبت نقش: پس از جذب مرکب‌های اضافه سطح توسط تیغه لفاف رول که بر بستر سیلندر چاپ یا سیلندر فشار در حال حرکت است با سیلندر حکاکی شده که در حفره های آن مرکب قرار دارد تماس یافته و نقش و طرح بر روی آن ثبت می‌شود.
  • مرحله خشک سازی: آخرین مرحله چاپ هلیو یا روتوگراور در خشک کن لفاف یارولی که هم اکنون بر روی  آن نقش زده شده است از درون خشک کن عبور کرده و قسمت رنگی دیگری می‌رود و مراحل گفته شده حالا در قسمت رنگی دیگری دوباره تکرار می‌شود.
دستگاه چاپ هلیو
تصویری از یک دستگاه چاپ روتوگراور که وظیفه‌ی چاپ هلیو را برعهده دارد

ویژگی‌های منحصر به فرد چاپ هلیو

  • قابلیت تطبیق پذیری بالا
  • قابلیت تولید پاکت های بسته بندی رولی و استوانه ای در اشکال مختلف
  • سرعت و اتوماسیون بالا
  • سیستم چاپ و مطابق با فناوری‌های پیشرفته
  • گردش کار چاپ
  • تیراژ بالای چاپ محصول
  • سیستم مدیریت رنگ پیشرفته ICC
  • سیستم چاپ ICP/IP
  • بهره‌وری و راندمان بالا
  • چاپ بر روی دیسک فشرده
  • چاپ از طریق چاپگرهای از راه دور LPR
  • چاپ از طریق جریان سوکت TCP/IP
  • پشتیبانی از فرمت PDF ,Postscript

علاوه بر مواردی که در مورد مزایای چاپ هلیو گفته شد؛ در سیستم تیراژ بالای طرح با استفاده از ویژگی”نگه داشتن صفحه“ می توان کار بعدی و مربوط به روز بعد یا تیراژ دیگری از محصول را به سیستم ارائه داد.

همچنین می توان در هر مرحله از تیراژ محصول صفحه چاپ را نگه داشت و پس از نظارت بر کیفیت محصول دوباره از همان جا چاپ مجدد را شروع کرد. با استفاده از قابلیت تنظیم تایم و زمان چاپ در بازه زمانی خاصی از روز می‌توان فرایند چاپ را چندباره راه‌اندازی کرد و چرخه تولید را فعال نمود.

موارد استفاده چاپ هلیو (چاپ روتوگراور)

  • اگر چاپ هلیو (چاپ روتوگراور) را در حالت رول به کار ببریم می‌توان خروجی‌های عریض و باکیفیت بالایی را داشته باشیم.

    انواع لفاف بسته‌بندی‌های محصولات با عرض بالا، کاتالوگ‌ها و بروشورهای کیفیت و تیراژ بالا و فیلم‌های چندلایه‌ی پلیمری بدلیل حفظ کیفیت باوجود تیراژ بالا بایستی با چاپ هلیو انجام شود.

  • اگر چاپ هلیو را در حالت ورقی بخواهیم استفاده کنیم میتوانیم محصولات و کارهایی که تیراژ و تعداد کمی دارند ولی نیاز به دقت و کیفیت بسیار بالایی هست مثل انواع لوراق بهادار شامل برگه‌های سهم در بورس و کارهای سهامی، تمبرهای پستی یا یادگاری و تزئینی که ارزش بالایی دارند و بعضی از آثار تبلیغاتی ارزشمند و گرانبها که ظرافت‌های چاپ در آنها اهمیت بالایی دارد.
    آیا میدانستید که مجله نشنال جئوگرافی بعنوان باکیفیت‌ترین مجله‌ی تصویری دنیا که تیراژ میلیونی دارد با تکنولوژی هلیوگرافی یا چاپ هلیو منتشر می‌شود؟